header-slika

Ekskurzija

Ekskurzije se realizuju saglasno Godišnjem planu rada Gimnazije i prema zakonom ustanovljenoj proceduri. Po završetku ekskurzije, na nivou Gimnazije vrši se analiza i realizatori ekskurzije imaju obavezu da sačine izveštaj. Izveštaji o ekskurzijama realizovanim u toku školske godine sastavni su deo službene dokumentacije Škole.

TRAGOM SRPSKIH PREDAKA 

Školska 2019/2020. godina

Od Soluna do Krfa, tragom naših slavnih predaka, zaputili su se i ove godine maturanti Četvrte gimnazije. Tradicija se nastavlja, međutim, svaka generacija donosi nešto novo. Ove godine, naši učenici odali su počast srpskim vojnicima  dostojanstveno, tiho, sa ponosom i suzama u očima. Pokazali su da znaju da cene prave vrednosti i da naša budućnost nije izgubljena. O tome svedoči i filmski zapis sačinjen od materijala naših maturanata…

Ekskurzija trećeg razreda – školska 2104/2015. godina

“TAMO DALEKO, GDE CVETA LIMUN ŽUT…”

UČENICI 3. RAZREDA ČETVRTE GIMNAZIJE U GRČKOJ

Tog jutra, 19. oktobra, uzbuđeno smo čekali da se vrata autobusa otvore i da naša, dugo iščekivana, eksukrzija počne. Bili smo veseli i spremni za sve što nas je čekalo. Putovali smo ka Platamonu…

Stigli smo u Solun i, posle panoramskog razgledanja grada, posetili Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku. Nakon odavanja počasti i uživanja u priči kustosa, čika Đorđa, nastavili smo put do hotela u kome smo prenoćili.

Drugog dana, nakon doručka, uputili smo se ka Kalambaki. Obišli smo prodavnicu ikona u kojoj smo saznali kako one nastaju i koje sve vrste postoje. Kupili smo suvenire i produžili ka Velikim Meteorima…Kada smo stigli na lokalitet, ugledali smo niz stepenica koje vode ka ovoj čuvenoj znamenitnosti. Obeshrabreno smo počeli da se penjemo, ali kad smo stigli do vrha, shvatili smo da je vredelo – pogled je bio veličanstven. Posle razgledanja i slikanja, vratili smo se u autobus i uputili ka sledećem prenoćištu u Glifadi, nedaleko od Atine.

Narednog jutra, čekao nas je obilazak grada uz pratnju vodiča. Videli smo trgove Omonia i Sintagma, Predsedničku palatu, Stadion i Arheološki muzej. Na čuvenom Akropolju, sa koga se pružao veličanstven pogled na celu Atinu, divili smo se drevnim Grcima i njihovoj umetnosti. Nakon toga, usledilo je slobodno vreme za ručak i razgledanje. U večernjim satima smo se vratili u hotel na večeru, a onda, svi zajedno, otišli u šetnju Glifadom.

Četvrtog dana, krenuli smo ka Korintskom kanalu. Bili smo fascinirani lepotom tog neverovatnog prizora koji se ukazao pred nama. Nastavili smo putovanje ka Epidaurusu. Naravno, čim nam se pružila prilika, svi smo znatiželjno testirali akustičnost čuvenog pozorišta. U večernjim satima, stigli smo na Delfe i, nakon obilaska muzeja posvećenog čuvenom proročištu, otišli smo u hotel. Usledila je euforija zbog organizovanog odlaska u diskoteku koji smo svi željno iščekivali.

Sutradan nas vremenske neprilike nisu sprečile da uživamo. Obišli smo Apolonov hram, čuveno antičko svetilište na Delfima, a zatim otišli do luke Igumenica. Tu smo se ukrcali na trajekt koji nas je prevezao do ostrva Krf. Smestili smo se u hotel u Dasiji i,,nakon večere, ponovo otišli u diskoteku.

Šestog dana nam se, zbog lošeg vremena, plan poremetio. U prepodnevnim časovima smo uspeli da obiđemo samo muzej Srpska kuća, posvećen stradanjima srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Odlazak na Vido je bio pomeren za sledeći dan, zbog nemirnog mora. Kada se vreme stabilizovalo, vratili smo se u centar Krfa i uživali u razgledanju grada.

Poslednjeg dana smo malom barkom, obasjani zracima izlazećeg sunca, doplovili na ostrvo Vido. Čim smo se iskrcali, nestrpljivo smo krenuli u razgledanje te svete zemlje. Posetili smo Mauzolej i uz veliko poštovanje odali počast stradalim vojnicima, našim precima. Zatim smo u svečanoj tišini, slušali recitovanje pesme “Plava grobnica” Milutina Bojića koje su nam priredili Jovana Nikolić i Stefan Uzunović (3-5).

Ni učenici, ni profesori nisu skrivali emocije u tim potresnim trenucima…Vratili smo se u barku i položili venac u Plavu grobnicu, uz pesmu “Tamo daleko”. Obuzeti snažnim osećanjima, udaljili smo se od Vida. Stigli smo u luku, a zatim smo se premestili na trajekt i ponovo uživali u plovidbi i božanstvenim prizorima morskog plavetnila…Nastavili smo putovanje autobusom do Vergine, gde smo razgledali mističnu grobnicu Filipa Makedonskog. Uputili smo se ka Solunu… Tamo smo proveli još nekoliko sati razgledajući grad…

Uz par kraćih pauza za odmor, u Beograd smo stigli u ranim jutarnjim časovima, umorni, ali zadovoljni ovom divnom ekskurzijom.

Novinarska sekcija
Dejana Nikolić 3-5

Ekskurzija za pamćenje – Dejana Nikolić II-5