header-slika

Likovna sekcija

ČAROBNA MILENA

U sredu, 20. marta od 15 časova bili smo gosti Doma Jevrema Grujića, uživali smo u stručnom vođenju kroz izložbu “Čarobna Milena”. Reč je naravno o … (dalje…)

Poseta izložbi “Srpsko slikarstvo 20. veka”

Na izložbi slika “Srpsko slikarstvo 20. veka (1900 – 1950)” predstavljen je antologijski izbor dela iz privatnih zbirki. Izloženi su radovi 43 umetnika, među kojima su Nadežda Petrović, Leon Koen, Marko Murat, Beta Vukanović, Ignjat Job, Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Lubarda…

Naši učenici trećeg i četvrog razreda imali su priliku da se 12. decembra 2018. godine u Domu Vojske detaljno upoznaju sa izloženim delima u pratnji nast. Snežane Paranosić. …izveštaj o poseti…

 

U saradnji sa školom Kreativno pero, koja je bila naš domaćin u vili Jelena, 11. 4. 2017. godine, uspešno smo plasirali naše proizvode! Pedantne i veoma lepe pinjate i originalno oslikana jaja i magneti delo su naših učenika I, II i III razreda.

Avio sekcija

Za ovu školsku godinu završili smo veoma uspešnu saradnju sa Muzejem vazduhoplovstva iz Surčina. Pogledajte radove naših učenika!

Naše učenice Maša Terzović (2-1) i Marija Babović (2-3) učestvovale su na likovnom konkursu Beogradske otvorene škole pod nazivom “Četiri slobode evropske unije“. Njihov rad ušao je u kategoriju 11 najboljih i sa ostalim izabranim radovima biće izložen u centru Startit u Beogradu…(cela vest…). Pogledajte prilog koji je emitovan nas TV PINK. ČESTITAMO!

Naših ruku dela u holu škole...(slike)

… a evo i lepih fotografija sa sekcije (video)…

 

Multidisciplinarni ugledni čas BOJE

Multidisciplinarni ugledni čas (likovna kultura, hemija, fizika, psihologija, biologija) održan je 22. 12. 2016. god. u trajanju od 80 min., na nivou drugog razreda. Ugledni čas su pripremili učenici II 1,2,3,5,6 sa svojim predmetnim nastavnicima. Upustili smo se u neiscrpnu temu: BOJE i prevazišli okvire gimnazijskog učenja….(ceo tekst…)

Obilasci Legata Čolaković

Naši ljubazni domaćini u Legatu Čolaković, tokom novembra i decembra meseca 2016. god. omogućili su nam održavanje ambijentalnih časova likovne kulture..(cela vest, ovde..)

Ruska avangarda u Beogradu

Uz stručno vođenje nastavnika likovne kulture Snežane Paranosić, učenici IV4 su 20. 02. 2016. god. obišli izložbu Ruska avangarda: postavka u objektu Stari muzej….

ARTEDU 7

U Kulturnom centru Beograd, Galerija ARTget  od 1. do 5. februara 2016. god. održana je kreativna radionica. Šta se sve dešava u savremenoj vizuelnoj umetnosti  i kako osmisliti, realizovati i predstaviti samostalni umetnički rad, bile su neke od tema ove radionice …. više o ARTEDU 7

Previše priče neće napuniti ćup

“Previše priče neće napuniti ćup” – kreativna radionica keramike održana je u prostorijama Muzeja afričke umetnosti i tom prilikom su naši učenici I, II, III razreda pohađali mini kurs izrade posuda po uzoru na tradicionalnu afričku keramiku. Ovladali su tehnikom izrade, ukrašavanja, glačanja i bojenja predmeta od gline….više o…

DECEMBAR, MESEC ROMANTIZMA U IV GIMNAZIJI

Velika školska izložba „Romantizam u slikama i rečima” svečano je otvorena u petak,  18. decembra. Na ovom projektu su sarađivali predmetni profesori srpskog jezika i književnosti, profesori likovne i muzičke kulture i učenici drugog razreda. Inspirisani muzikom, slikama i literaturom s kraja XVIII i početka XIX veka, oni su kroz prikaz književnih junaka predstavili najpoznatija dela romantizma. Kreativni radovi učenika su ostvareni različitim tehnikama i izloženi na panoima u holu škole. Pozivamo sve zainteresovane da je posete…

Novinarska sekcija: Ivana Nikolić IV-4 (tekst), Anja Grubješić IV-4 (fotografije)

Posetili smo još jednu odličnu izložbu! Gotfrid Helnvajn: Između nevinosti i zla, Legat Čolaković

Albreht Direr i njegovi savremenici - Jedinstvenu priliku da se upoznaju sa grafičkim ostvarenjima jednog od najbrilijantnijih stvaralaca renesanse, nemačkog umetnika Albrehta Direra, ali i sa delima njegovih učenika i savremenika, poznatim imenima nemačke i italijanske grafike: Hajnrih Aldegrefer, Albreht Aldorfer, Luka Kranah Stariji, Markantonio Raimondi i drugih, imali su učenici Četvrte gimnazije.

SVAKAKO  POGLEDAJTE

 link za galeriju fresaka tj. za FB stranu na kojoj su naši učenici – mladi umetnici, sličice sa naše poslednje zajedničke izložbe i radionice…. Galerija fresaka 5.6. 2015.god.
https://sr-rs.facebook.com/galerijafresaka

MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI – MESTO NA KOME SMO UŽIVALI!

Ljubazni domaćini muzeja su nas primili u neobično dugu posetu, na obostrano zadovoljstvo. Po kišnom danu, u vreme maratona i školskih obaveza, veliki broj učenika I, II, III i IV razreda naše gimnazije, odazvao se pozivu na izložbu.
Osim impresivne stalne postavke muzeja, upoznali smo se i sa tradicionalnim afričkim muralima, međutim ovde nije bio kraj, ostali smo na radionici na kojoj su nastala divna dela naših učenika, inspirisana umetnošću afrike. Radovi će biti izloženi u holu škole.
Učenici su bili u pratnji nast. l.k. Snežane Paranosić, a zahvaljujemo se kolegama koji su nam se pridružili (Dragana Latovljev, Danijela Pistolić, Ružica Madžarević).              Poseta_Muzeju_africke_umetnosti_2015

U nedelju, 22. marta. 2015. god. bili smo u Narodnom muzeju na 16. međunarodnoj smotri ARHEOLOŠKOG FILMA

Dopunili smo sve ono što nismo postigli na časovima, proširili vidike i dobili nova znanja!

Pogledali smo filmove:

“Rimsko pozorište u Aosti”, u režiji Benni Piazza, 2012. god.

“Monumentalni kompleks Svetog Orsa od 4. do 11. veka”, u režiji Paolo Albanesea,

2009. god.

“Monumentalni kompleks Svetog Orsa od 12. do 21. veka”, u režiji Paolo Albanesea, 2010. god.

Potom smo sa najvećim uživanjem saznali nove činjenice o  palati u Knososu.

“Konoso, lavirint mitova”, u režiji Nikos Dayandasa, 2006. god.

Izložbu su posetili učenici I5 i II4, u pratnji nast. l.k. Snežane Paranosić.

Izložba OD PRAISTORIJE DO BAROKA

U našoj školi 26. 12. 2014. god. održana je velika školska izložba! Izložba pod nazivom “OD PRAISTORIJE DO BAROKA”, obuhvatala je radove nastale na časovima likovne kulture i likovne sekcije. Koristili smo različite tehnike i došli do izvanrednih rezultata. Izloženi radovi nastajali su tokom prvog polugodišta školske 2014/15. god. Na izložbi su bili predstavljeni i samostalni radovi učenika. Upoznajte se sa radovima svoje dece, drugova, poznanika i budućih umetnika!

 

 

“Kompozicija 2″, Pit Mondrijan

20.12.2014. god. posetili smo Narodni muzej. Učenici četvrte godine naše Gimnazije sa pažnjom su slušali vođenje kroz ovu izložbu i još jednom pokazali svoju zainteresovanost za umetnost, koliko god da ona ponekad deluje zbunjujuće, geometrizovano i apstraktno.

Prateći program nastave, ova izložba je zaokružila saznanja koja su učenici stekli na časovima likovne kulture.

Pored Kompozicije II, na izložbi smo videli i dela devetoro domaćih umetnika: Gorana Đorđevića, Nikole Pilipovića, Aleksandra Dimitrijevića, Zorana Naskovskog, Jelice Radovanović, Dejana Anđelkovića, Dobrivoja Krgovića, Mrđana Bajića i Vesa Sovilja, kao i dva neautorizovana projekta. Radovi savremenih umetnika koji nisu sačuvani bil su prezentovani fotografskim zapisima i drugim dokumentarnim materijalom. Zanimljivo je da jedna od umetničkih instalacija, koja je bila prezentovana uključuje i nekoliko izuzetno značajnih dela iz Zbirke strane umetnosti (Pikasa, Van Goga i dr.)

Ponosna na učenike i njihovu spremnost da izdvoje svoje slobodno vreme i šire svoje vidike, pohvanjujem sve one koji su se još jednom odazvali pozivu na izložbu.

Snežana Paranosić, nast. l.k.

Bili smo u Vinči

 Dopalo nam se, zainteresovalo, približilo sve što smo obradili na časovima…

Posetili smo još jednu odličnu izložbu

 Izložba Henri Mur grafičar na sve nas je ostavila odličan utisak

Zadovoljstvo mi je da pohvalim sve učenike koji su posetili Narodni muzej tokom maja meseca, više od 80 učenika se upoznalo sa delima najvećih slikara impresionizma,  delima V. Bukovca, Rubensa… Izložbe su posetili učenici I, II i III razreda naše gimnazije.

Marta Savatović i Mina Tegeltija, učenice  II-6,  napravile su prezentacije i tako doprinele  da dela ovih umetnika budu dostupna i onima koji nisu bili na izložbi. Prezentacije možete pogledati na sajtu naše gimnazije

(Impresionizam u Srbiji i Vlaho Bukovac).

 Da umetnost može da bude veoma zabavna potvrđuju fotografije!

Poseta Narodnom muzejuSnežana Paranosić, nastavnik  likovne kulture

 Četvrta gimnazija prateći transformacije u obrazovanju ali i potrebe aktera školskog života pre svega naših učenika, zaposlenih i roditelja procenila je kao jednu od prioritetnih potreba uređenje spoljnjeg zida fasade na ulazu škole tehnikom zidnog slikarstva-mozaikom i fresko slikarstvom.

Samu ideju za izvođenje ovog umetničkog dela dali su učenici naše škole a zajedno sa njima u realizaciji učestvovala je naša profesorka likovnog Ivana Bošković. Krajnji cilj ovog projekta je da učenici osete pripadnost sa sredinom u kojoj uče, tako što će zavoleti prostor u kome borave što će inplicitno uticati na njihovo ponašanje i rad i školi. Smatramo da samo oplemenjena i estetcki uređena sredina pozitivno utiče na život svih aktera škole, a samim tim se podiže status naše škole u široj okolini, čime želimo da postanemo konkurenti na tržištu znanja. Takođe smo želeli ovim projektom da potstaknemo razvoj kreativnog mišljenja, posebnost estetskog procenjivanja,povezivanje sa socijalno društvenim aspektom, izgađivanje odnosa prema umetnosti, opažanje i doživljavanje likovnog dela, izgrađivanje poštovanja prema školskoj imovini i zadovoljstvo ličnim stvaralaštvom.

Direktni korisnici ovog projekta bili bi naši učenici kako sadašnji tako i budući, ali i svi zaposleni naše škole. Indirektni korisnici bili bi roditelji talentovanih učenika kao i lokalna zajednica i šire društvo u celini. Naša školska zgrada datira od 1960. i od tih dana pa do sada nije bilo nikakvih ulaganja u fasadu stoga smo kao Škola imali razumevanja za entuzijazam i potrebe mladih ljudi da menjaju i ulepšavaju svoje okruženje.

 

fasada