header-slika

Gosti naše škole

“The Rubber Soul Project”

Učenici prvog razreda koji izučavaju izborni program Umetnost i dizajn su tokom drugog polugodišta istraživali i analizirali domaći projekat “The Rubber Soul Project”. Na poziv prof Snežane Paranosić, u našu školu došli su autori projekta prof Rastko Ćirić i pisac Goran Skobonja. Gosti su se rado odazvali. Ovom prilikom su nam otkrili tajne stvaranja projekta… više o poseti ovde

 

Nebojša Glogovac, glumac

Zahvaljujući prof. likovnog Snežani  Paranosić, u našu školu je, u petak, 21. februara, došao glumac Nebojša Glogovac.  Organizovan je čas za sve zainteresovane učenike  IV razreda  koji su pričali sa našim popularnim glumcem o veoma zanimljivim temama. Iskoristili smo priliku da se detaljno upoznamo sa oblastima glume, režije, pozorišta i filma. Članovi Novinarske sekcije su  postavili i nekoliko pitanja na koja  je Glogovac rado odgovorio…

Internet zavisnost

- U IV Gimnaziji je 28.2.2014. god. održana tribina na temu:Internet zavisnost. Moderator tribine je bila nastavnica psihologije Ružica Madžarević.

Učenici su mogli da čuju kako i kada su stručnjaci prvi put opisali problem zavisnosti od interneta, šta sve može da se nazove internet zavisnošću, kako se prepoznaje i kako se leči i sprečava.

Tokom interaktivnih sat vremena Milan Radovanović, psihološki savetnik, približio je učenicima ove informacije kroz primere iz svakodnevne prakse.  Pomoću komentara i davanja primera iz svoje okoline učenici su značajno doprineli da tribina bude dinamična i zanimljiva.

U komentarima na kraju događaja učenici i predavač su izrazito pozitivno ocenili događaj i izrazili želju da čuju nešto više o iskustvima iz prakse kada su u pitanju problemi sa zavisnostima i ostali psihološki problemi, pa možemo da očekujemo i  buduću saradnju i slična dešavanja.

Nasilnost mladih kao nova realnost

- U  četvrtak 20. februara 2014. godine prim. dr sc. med. Vojislav Ćurčić iz bolnice „Dragiša Mišović“ održao je predavanje na temu „Nasilnost mladih kao nova realnost“. Interesovanje učenika je bilo veliko, prisustvovalo je oko 70 učenika.

Dr Ćurčić je izložio  rezultate naučnih istraživanja u okviru projekta „Škola bez nasilja“, prema kojima je nasilnost mladih u porastu, što se poklopilo sa utiskom učenika. Zatim su  diskutovali o mogućim uzrocima nasilja. Učenici su uzeli aktivno učešće u diskusiji.  Definišući razloge porasta nasilja u savremenom društvu, učenicima je data prilika da razmisle i o mogućnostima za prevenciju nasilja i izbegavanje rizičnih situacija.

Marina Nadejin-Simić, školski psiholog-pedagog

 

 

Predavanje dr Dragana Milić “Silikoni”

Vandredni profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Dragana Milić, 24.11.2009. godine u kabinetu fizike IV gimnazije u Beogradu, održala je poučno predavanje u okviru projekta ”Popularizacija hemije” o izuzetno aktuelnoj i važnoj temi – ”Silikoni”.

Organskom hemijom bavi se više od 20 godina i ovim putem je želela da je približi učenicima srednjih škola. Izabrala je temu ”Silikoni” jer je želela da skine povez sa očiju mladim devojkama koje su spremne da se podvrgnu ovakvoj vrsti zahvata.
Broj slušalaca bio je iznenađujuće, i izazvalo je veliko oduševljenje i zainteresovanost svih prisutnih. Predstavnici srednjih škola koji su prisustvovali ovom predavanju su:
- Farmaceutsko-terapeutska škola -Jasna Savić i Ivana Pašić
- Geološko-hidrometeorološka škola – Valentina Tomić
- Škola za negu lepotu – Olgica Petrović
- Gimnazija Crnjanski – Slavica Zlatanovski
- I beogradska gimnazija – Tatjana Bulajić
Planovi za izvođenje novih vrsta predavanja su u toku, a organizator ovog projekta je prof. Milka Kostić, profesor hemije U IV gimnaziji u Beogradu i predsednik nastavne sekcije srpskog hemijskog društva Beograd.

prezentacija dr Dragane Milić “Silikoni” (.ppt downolad)

 

Posete Centru za zaštitu dece i omladine

Više o ovome moćićete da pročitate u junskom broju časopisa IV gimnazije.

 

Projekat “Pridružimo se”

U IV gimnaziji 27. i 28. novembra održan je seminar pod nazivom ,,Pridružimo se’’ koji je organizovao Beogradski centar za ljudska prava.

Seminaru je prisustvovalo dvadesetšest učenika đačkog parlamenta i predstavnika odeljenskih zajednica.
Tokom ova dva dana, učenici su prisustvovali različitim predavanjima, iz oblasti evropskih integracija, kampanja i ljudskih prava.

Seminar je počeo predavanjem o istoriji evropskih integracija, koje je držao Nebojša Lazarević, pomoćnik ministra trgovine i usluga za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

Drugi deo predavanja uglavnom je bio namenjen kampanjama – Nevena Dičić iz Beogradskog centra za ljudska prava nam je objasnila šta su kampanje, kako se one sprovode, kako se poruka prenosi građanima i koji su najefikasniji načini za sprovođenje uspešne kampanje. Ovo je bilo uvodno predavanje za sledeći dan.

Drugog dana, predavanja su bila iz oblasti ljudskih prava i držala ih je Jovana Zorić iz Beogradskog centra za ljudska prava.Posle toga, nastavili smo prethodnu temu o kampanjama, i pričali smo o tome kakve sve kampanje postoje. Posmatrali smo kampanje vodećih svetskih brendova i načine na koji ove kompanije prenose poruke ljudima. Kada smo shvatili kako se kampanja sprovodi i šta je sve potrebno za jednu uspešnu kampanju, Nevena nam je objasnila koja je bila svrha ovog seminara: svi ćemo dobiti priliku da smislimo predlog za kampanju i pošaljemo ga u Beogradski centar za ljudska prava. Kampanja može biti iz bilo koje oblasti, bitno je da je mi nalazimo zanimljivom i važnom. Ukoliko se komisiji dopadne naša ideja, i utvrdi se da je kampanja izvodiva, dobićemo priliku i da je realizujemo, a kampanju će finansirati Beogradski centar za ljudska prava.
Svi izabrani programi učestvovaće na takmičenju, i prva tri mesta osvojiće vredne nagrade.

 

 

Predavanje dr Snežana Zarić “Računari u hemiji”

Vanredni profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Snežana Zarić, održala je predavanje o „Računarima u hemiji“ tj. „Računarskoj hemiji“ u Četvrtoj gimnaziji u Beogradu.

Računarska hemija je predmet na Hemijskom fakultetu koji se izučava u četvrtoj godini studija. On postoji već 30 godina kao posebana oblast u hemiji. Ovim predavanjem Snežana Zarić je želela da objasni učenicima i profesorima šta je to računarska hemija, šta ona može sve da uradi i koliko je značajna za nova istraživanja u hemiji.

Ovom događaju prisustvovali su učenici sa svojim profesorima iz  Pete, Četvrte, Prve, Osme i Trinaeste gimnazije iz Beograda, profesori Medicinske srednje škole i Farmaceutskog – fizioterapeutskog fakulteta u Beogradu.

Sve koje zanima nešto o Računarskoj hemiji mogu da se informišu kod  profesorke Snežane Zarić putem e-mail adrese : szaric@chem.bg.ac.rs.

 

Tribina “Slobodno vreme i kako ga iskoristiti”

U četvrtak, u našoj školi održana je prva ”Tribina”. Tema je bila ”Kako pametno iskoristiti svoje slobodno vreme”. Gosti su bile poznate ličnost iz umetničkih krugova.
Ovaj put, prisustvovale su etno pevačica Biljana Krstić i glumica Bojana Stefanović.
Ove dve dame su dale sve od sebe da se približe učenicima i da ispričaju svoja iskustva vezana za život, školu i karijeru.Cilj ”Tribine” je bio da ukaže učenicima naše škole da se uz potreban trud mogu ostvariti sve želje kao i da podstakne učenike da organizuju svoje slobodno vreme u skladu sa hobijima koji ih interesuju.Ovom događaju je prisustovao znatan broj učenika sa direktorkom škole i profesorima.Tribina je uspešno završena i ovakve manifestacije će nastaviti da se organizuju u našoj školi.