header-slika

Literarna sekcija

OD UGLEDNOG ČASA DO HUMANITARNE PREDSTAVE

U odeljenju  4/6 u martu mesecu 2018. godine održan je ugledni čas iz srpskog jezika, engleskog jezika i istorije. Ovaj projekat vodile su nastavnice Ivana Bokić-Kragić, Dragana Linta i Jelena Udovičić. Zahvaljujući uzajamnom trudu i posvećenosti i učenika i nastavnika, čas je bio zanimljiv i propraćen je pozitivnom kritikom gledalaca.

Tema časa bila je Elizabetansko pozorište i Šekspirovo doba…….(otvoriti ovde)

Literarna sekcija naše gimnazije i u školskoj 2016/2017. godini niže uspehe…

Laureati  Pekićeve nagrade za poeziju

Ove godine sve tri nagrade za poeziju svečano su uručene našim učenicama, pod pokroviteljstvom Fonda Borislav Pekić u Trećoj beogradskoj gimnaziji. Nagrađene učenice su: Una Vukazić (2-4) –prva nagrada za pesmu ”Atlantida”, Martina Lukić (2-6)- druga nagrada za pesmu ”Odustajanje” i Anđela Stanimirović ( 2-4)- treća nagrada za pesmu ”Posustajem ovde”. Pohvale i obrazloženja stručnog žirija možete pročitati na http://www.borislavpekic.com/  Čestitamo nagrađenim učenicama i nadamo se da će uz podršku svojih nastavnica – mentora Jasmine Ognjenović i Marije Stajić nastaviti sa pisanjem.

 ”Putovanje kroz vreme”

Priča ”Putovanje kroz vreme” naše učenice Natalije Ilić (3-6) objavljena je u književnom časopisu učenika i nastavnika ”Ogledalo” u okviru ovogodišnje teme o putovanjima (”Srce me bez prestanka vuče za daljinom i ljepotom neviđenih krajeva”) na srpskom i ruskom jeziku.  Priču su na ruski jezik preveli: Vojislav Nešić (3-6) i Milić Perković (3-6). Nastavnice-mentorke na ovom zadatku su Ivana Bokić Kragić (nastavnica srpskog jezika i književnosti) i Olivera Sredojević (nastavnica ruskog jezika)

Uspeh naših učenika na Književnoj olimpijadi

U Filološkoj gimnaziji je 8. aprila održano okružno takmičenje Književna olimpijada na koje se plasiralo šest naših učenika: Teodora Milošević (1-1), Aleksandra Milenković (1-2), Damjana Radoičić (1-2), Tijana Čobović (1-2), Maša Terzović (2-1) i Milica Radojević (3-1). Damjana Radoičić i Maša Terzović osvojile su treće mesto i ostvarile plasman na republičko takmičenje koje će polovinom maja biti održano u Sremskim Karlovcima. Čestitamo na izuzetnim rezultatima!

 

”Da sat mi pomere, duže bih te volela”

PesmaTebi naše pesnikinje Martine Lukić, nagrađena je kao jedna od najlepših ljubavnih pesama među srednjoškolcima u Srbiji, na 12. poetskom konkursu ”Mika Antić” u Bačkoj Palanci. Stihovi Martinine  pesme bili su moto ovogodišnjeg konkursa kao i biltena štampanog u čast velikog pesnika. Uz podršku nastavnice-mentorke, Marije Stajić, nagrađena pesnikinja je prisustvovala završnoj svečanosti u Gimnaziji ”20. Oktobar” i uživala u bogatom kulturno-umetničkom programu koji su priredili učenici i nastavnici gimnazije-domaćina.

 

Najbolji pesnik Četvrte gimnazije na svečanosti u Valjevu

Naš pesnik Uroš Mikić (IV4) se plasirao u finale 23. poetskog konkursa „Desanka Maksimović“ koji je raspisala Valjevska gimnazija. Zajedno sa profesorkom Jasminom Ognjenović, proveo je dva dana u obilasku Brankovine i Valjeva gde je kazivao svoje stihove na završnoj večeri dodele nagrada. Njegove pesme su pozdravljene dugotrajnim aplauzom.

 

Najbolji pesnici Četvrte gimnazije

U subotu, drugog aprila 2016. godine, naši pesnici Igor Hadžija (IV4) i Uroš Mikić (IV4) osvojili su drugo mesto na regionalnom poetskom konkursu „Mika Antić“, koji je raspisala Gimnazija „20. oktobar“ iz Bačke Palanke. Uz podršku profesorke srpskog jezika, Jasmine Ognjenović, pesnici su proveli dan recitujući svoje stihove, družeći se sa mladim pesnicima i slikarima i razmenjujući umetnička iskustva. 

 

 

Literarni radovi učenika

Danilo kiš – esej, Đorđe Kosić III-5

Ptice – Ciklus pesama - ciklus pesama, Đorđe Kosić III-5