header-slika

Programi preduzetništva

Četvrta gimnazija sarađuje sa organizacijom Dostignuća mladih koja sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti i organizuje takmičenja po licenci Junior Achievement Worldwide. Tim naše škole je 2019/2020. godine osvojio prvo mesto na nacionalnom takmičenju Titan.  

Uspeh naših učenika na takmičenju Poslovni izazov 2020.

Da naši učenici nisu samo vredni đaci koji postižu dobre rezultate u učenju, već i preduzimljivi mladi ljudi, spremni da prihvate izazove vremena u kom žive, savlađujući prepreke svojom kreativnošću i dobrim idejama, svedoče i postignuća timova Četvrte gimnazije koji već nekoliko godina unazad osvajaju nagrade na takmičenjima u području preduzetništva i finansijske pismenosti mladih.

Takmičenja se organizuju pod pokroviteljstvom Dostignuća mladih u Srbiji, koja je član međunarodne mreže Junior Achievement Worldwide. Posebno interesovanje, već tradicionalno, naši učenici pokazuju za takmičenje Poslovni izazov.

Ove godine takmičenje se odvijalo na neuobičajen način, u vanrednim okolnostima uzrokovanim epidemijom korona virusa, posredstvom internet mreža i različitih Web alata, ali to je za naše mlade preduzetnike bio samo jedan izazov više – uz razvijanje preduzetničkih veština i finansijske pismenosti usavršavali su uporedo i informatičku pismenost.

Uz poštovanje svih procedura u pripremama, formiranju timova i rešavanju zadataka u internet okruženju, školsko takmičenje održano je 12. decembra. Učenici koji su u pripremnom periodu ostvarili najbolje rezultate žrebom su raspoređeni u dva tima. U prvom timu bili su Sofija Savić III1, Pavle Ćeranić II3, Andrej Micić IV6 i Sonja Mudrić I4, a drugi tim predstavljali su Anja Vuletić III1, Tamara Ristić III2, Sara Rodić III1, Teodora Đorić III4 i Aleksandar Nešović III1.

Mladi preduzetnici dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koja će doprineti povećanju korišćenja turističkih objekata tokom pandemije virusa CO

VID-19. Svojim maštovitim rešenjima i umećem plasiranja poslovnih ideja oba tima su pokazala, ne samo izuzetnu kreativnost, već i ozbiljnost i umeće, pa je žiri imao težak zadatak da odabere predstavnike škole za sledeću fazu takmičenja. Nijanse su odlučile i pobedio je drugi tim koji je osmislio projekat MealUp.

Takmičenja koja su usledila potvrdila su da ova škola zaista odgaja ne samo uspešne pojedince već i timove koji pobeđuju.

Na regionalnom takmičenju Poslovni izazov održanom 17. decembra, u ozbiljnoj konkurenciji timova učenika iz 15 srednjih škola sa područja Grada Beograda, naš tim, koji je svoj projekat nazvao „United School”, osvojio je drugo mesto. Njihov zadatak bio je da osmisle proizvod ili uslugu koji će unaprediti onlajn učenje. Uz podršku poslovnih mentora i alumnista kreirali su biznis planove i video prezentacije, a u intervju pred članovima žirija uspešno su odbranili svoju poslovnu ideju. Tako su se plasirali na takmičenje u Nacionalnom finalu koje će se održati u februaru 2021. u Beogradu, a mi verujemo da su dovoljno odvažni i vredni i da će, zašto da ne, našu školu predstavljati i na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa srednjoškolcima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

No, tu se ne završava naša priča o preduzetničkom duhu đaka iz Četvrte gimnazije. Samo dan nakon ovog uspešnog plasmana na regionalno takmičenje Poslovni izazov, naši učenici su nas obradovali još jednim sjajnim postignućem. Na takmičenju Izazov – specijal, održanom 18. decembra, naše učenice Tamara Ristić III2, Sonja Mudrić I4 i Teodora Đorić III4, u konkurenciji 37 timova, osvojile su prvo mesto! U ime svojih drugarica, iskustva sa ovog takmičenja sa nama je podelila Sonja Mudrić, učenica prvog razreda:
„Svaki tim je imao mogućnost da izabere bilo koji ekološki problem ili problem koji je vezan za klimatske promene. Naš tim je izabrao da se bavi pčelama kao ugroženom vrstom, ne samo u Srbiji već i u svetu. Dobile smo sjajnog mentora Deniza Hotija koji nam je ceo dan bio na raspolaganju. Kada smo izabrale problem trebalo je detaljno da ga analiziramo, da napišemo njegov kontekst, uzroke, prednosti, mane, aktere, a na kraju i da se opredelimo za jedno efikasno rešenje koje bi bilo što realnije i koje bi se realizovalo u što kraćem roku. Uočile smo da je najveći problem korišćenje hemijskih pesticida. Naše rešenje je bilo da napravimo sajt pod nazivom “Beeti” na kome bi pčelari, pogotovo oni mladi, mogli da nađu puno recepata za organske pesticide, ali i da se sastaju, da diskutuju o pčelarstvu i proširuju svoje vidike u ovoj oblasti. Na pitanje žirija da li smo razmišljale o starijoj populaciji kojoj android telefoni nisu vid komunikacije i koji možda ne bi mogli da pristupe sajtu, odgovorile smo da naš cilj nije samo da podignemo svest kod mladih ljudi, već i da smo razmišljale i o časopisu za starije ljude, koji bi imao isti sadržaj kao i sajt. Ovo je bilo sjajno iskustvo i vrlo smo ponosne na svoj uspeh. Vredno smo radile i mislim da se taj trud isplatio. Naučile smo kako da brzo dođemo do ideja, naučile smo da radimo u timu i to vrlo efikasno i smatram da je ovaj izazov jedna od boljih stvari koje smo doživele u ovoj godini!“

Uz sve što su postigli svojom preduzimljivošću i posvećenošću, naši učenici naglašavaju da duguju zahvalnost za podršku koju su im tokom priprema za takmičenja pružali nastavnici mentori – Jelena Ostojić, Snežana Paranosić, Nevenka Jovanović, Branijeta Kondžulović, i alumnista Andrej Zeljković, bivši učenik Četvrte gimnazije koji je našu školu uspešno predstavljao na ranijim takmičenjima.

Učešće naših učenika u onlajn obuci „Razvoj preduzetništva kroz održivi razvoj i turizam“

Institut za održivi i regionalni razvoj,  uz podršku Sekretarijata za omladinu i sport Grada Beograda, razvio je program obuke za mlade na temu „Razvoj preduzetništva kroz održivi razvoj i turizam“. Program je osmišljen za učenike pet srednjih škola na teritoriji Grada Beograda, pa je tako priliku da učestvuje dobila i Četvrta gimnazija.  U novonastalim uslovima pandemije, edukacija se sprovodila posredstvom interaktivnih onlajn sesija koje su se održavale dvaput nedeljno, tokom novembra i decembra 2020.

Izabrani tim naših učenika zainteresovanih za razvijanje svojih kompetencija u području odgovornog odnosa prema okolini, odgovornog učešća u demokratskom društvu,  preduzimljivosti i orijentaciji ka preduzetništvu učestvovao je u radionicama koje su vodili eksperti Instituta za održivi i regionalni razvoj, a teme su usklađene pretpostavljenim interesovanjima učenika srednjih škola.

 

Školsko takmičenje u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov“ 2018. godine

U ponedeljak, 17.12.2018. godine, održano je školsko takmičenje u preduzetničkim veštinama “Poslovni izazov”. Učestvovalo je 26 učenika raspoređenih u 7 ekipa, a pobednik je ekipa Waste Away đubrivo, koju su činili sledeći učenici:

Miškov Andrej (IV-1), Vukazić Una (IV-4), Koštreba Majda (III-2) i Trajković David (II-4)

Žiri je odabrao i Mladenović Uroša IV-5 kao petog člana ekipe koja će učestvovati na šestom regionalnom takmičenju „Poslovni izazov“ za učenike srednjih škola na području Beograda. Regionalno takmičenje će se održati u petak, 21.12.2018. u hotelu „M“.

Javni poziv za izbor i imenovanje kandidata za učeničke kompanije u školskoj 2017/18. godini.

Vannastavni obrazovni programi preduzetništva

U Četvrtoj gimnaziji od ove školske godine postoji Tim za preduzetništvo, čiji su članovi nastavnici Miodrag Savović, Suzana Spasić i Nevenka Jovanović. Ovaj tim sprovodi različite vannastavne aktivnosti iz oblasti preduzetništva, u čijoj realizaciji tesno sarađuje sa Timom za karijerno vođenje i savetovanje. Svaki od pet programa preduzetništva se realizuje teorijski i praktično i predstavlja zasebnu celinu koju učenici mogu odabrati prema ličnim afinitetima i pohađati nezavisno od ostalih modula.

Obrazovni programi iz oblasti preduzetništva sprovode se u Četvrtoj gimnaziji u saradnji sa organizacijom “Dostignuća mladih u Srbiji”, koja je deo svetske mreže Junior Achievement Worldwide, neprofitne organizacije osnovane 1919. godine u SAD.

Ova organizacija realizuje programe preduzetničkog obrazovanja u 121 zemlji sveta, koje godišnje pohađa više od 10 miliona učenika. Više o programu …(.ovde….)

Uključi se!

Javni poziv za učešće i imenovanje ……

Kompanija Osmehni me

Učenička kompanija “Osmehni me” iz Četvrte gimnazije, posvećena socijalnom preduzetništvu, ručno izrađuje dekorativne glicerinske sapune i druge unikatne poklone koje aukcijski prodaje u svrhu pomoći deci bez roditeljskog staranja iz Dečijeg sela “Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici. Ukoliko vam se dopadaju, i imate volje da ih kupite i tako se pridružite akciji, potražite nas u holu škole, ili nam se obratite lično. Posetite nas na našoj FB stranici i na Instagramu: #osmehnime.

U narednim nedeljama nastupićemo na Dorćol platzu (26. februara) i Osmomartovskom bazaru koji organizuje opština Savski venac.

 

Učešće kompanije Osmehni me na Sajmu rukotvorina

Na Sajmu rukotvorina, održanom 26. 2. 2017. god. na Dorćol Platzu, učenička kompanija Osmehni me iz Četvrte gimnazije uspešno je predstavila svoju delatnost i školu. Ovom prilikom ne samo da smo prodavali naše unikatno izrađene glicerinske sapune već smo održali i radionicu za njihovu izradu. Broj učesnika nadmašio je naša očekivanja: dvadeset prijavljenih, među njima roditelji i deca, zainteresovani građani, ali i prosvetni radnici iz drugih škola, učili su od naših đaka. O tome, koliko smo zainteresovali publiku (pogledajte fotografije), govori i podatak da smo od organizatora dobili dozvolu da radionicu produžimo na dva sata, umesto najavljenih 45 minuta. Svi sapuni proizvedeni na radionici aukcijski su prodati, a sredstva, kao što smo i najavili, odlaze onima kojima su najpotrebnija, Dečjem selu “Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici.

UČENIČKA KOMPANIJA „GISY – Get It eaSY“

OSIGURAJ SVOJ USPEH

TAKMIČENJE POSLOVNI IZAZOV (Challenge Day)

PREDUZETNIK U SREDNJOJ