header-slika

Debatni klub

Debatni klub Četvrte gimnazije

Polovinom prvog polugodišta 2014/15. g. u Gimnaziji je oformljen Debatni klub, otvoren za učenike svih razreda, s ciljem razvijanja veština kritičkog mišljenja i kulture dijaloga.

U njegovom radu ključni je doprinos predsednika i članova organizacije Otvorena komunikacija (univerzitetske debatne mreže osnovane još 1997), koji obuku i radionice vode sasvim entuzijastički. S obzirom da oni svake nedelje uspevaju da odvoje dva sata svog vremena i dođu do nas, bila bi šteta da mnogi talentovani polaznici ne pokažu isto toliko istrajnosti. Početkom svake školske godine, putem javne prezentacione debate, nastojimo da zaintrigiramo i pridružimo nove generacije ovoj veoma zabavnoj i korisnoj formi sekcijske aktivnosti. I ovi putem upućujemo poziv zainteresovanima da se informišu o članstvu i načinu rada u Debatnom klubu kod nastavnika-koordinatora Suzane Spasić.

Priprema materijala, obaveštenja o predstojećim turnirima, organizovanju kampova i programa za obuku, kao i tekuća komunikacija između članova odvija se posredstvom grupe/stranice na Fejsbuku. Posetite nas!

Još jedan maraton !

Petoro članova novoosnovanog Debatnog kluba Četvrte gimnazije: Filip Cvetić, Nikola Damjanović i Nikola Veselinović iz IV/3, Natalija Ljubotina iz III/4 i Mihajlo Pavlović iz III/1, učestvovalo je na dvodnevnom turniru Monopol (18-19. april), koji se organizuje na Ekonomskom fakultetu. Nakon pet rundi, u polufinale (za 8 timova) plasirali su se Natalija Ljubotina i Mihajlo Pavlović. Ovo je prvo organizovano učešće naših učenika, inače početnika u debati, u takmičenju koje, pored srednjoškolaca, uključuje i studente. Čestitamo im na izdržljivosti, volji za pobedom i dobrom plasmanu! 

Poziv novim članovima!

Uz učešće troje dinamičnih “učitelja” debate iz akademske organizacije Otvorena komunikacija, i dvojice naših iskusnih debatera (Mihajla Pavlovića i Filipa Branovića), prikazali smo (prijatno iznenađujuće) velikom broju zainteresovanih učenika način na koji se odvija jedno debatno nadmetanje. Na temu “Kao mlada obrazovana osoba, iselio/la bih se iz Srbije”, koja je aktuelna ne samo u studentskoj populaciji, konfrontirani su argumenti “za” i “protiv” dva tima, a konačan sud o ubedljivijoj (o)poziciji donela je publika. Ova prezentaciona debata bila je namenjena i upoznavanju potencijalnih članova s načinom rada u Klubu.

Samo nekolicina "za" iseljavanje