header-slika

Dramska sekcija

Naša gimnazija ima dugu i uspešnu tradiciju u dramskom stvaralaštvu i usmeravanju mladih ljudi ka ovom obliku umetnosti. Generacije učenika sigurno pamte profesorku Jelisavetu Nikolić koja je bila pokretač i vođa ove aktivnosti u gimnaziji od njenih prvih dana, a koja je tu svoju ljubav i energiju kasnije prenela na svoje mlađe kolege. Naša škola neguje pozorišnu umetnost ne samo kroz sekcije već i kroz stalne posete pozorištima i aktuelnim dešavanjima,koje organizuje za svoje učenike.

Danas dramska sekcija ima dva nivoa rada, jedan sa starijim učenicima (master class) i drugi sa mlađim uzrastom (prva i druga godina). Sekciju čini nekoliko važnih elemenata: gluma, recitovanje, pisanje dramskih tekstova, adaptacija postojećih tekstova. Sa učenicima se radi intenzivno, u zavisnosti od sadržine predstave, prilika i rasporeda škole. Poslednjih nekoliko godina realizovali smo nekoliko predstava u samoj školi, ali smo i učestvovali i na takmičenjima:

  • 2004-2005 novogodišnja pedstava Zimska bajka (u školi), učenici prve godine, reditelj profesor Nikolina Radović
  • 2005-2006 novogodišnja pedstava Novogodišnja bajka, mlađa grupa
  • 2006. školska predstava Romeo i Julija, u izvođenju mlađe grupe, reditelj profesor Nikolina Radović
  • 2007. predstava Pokojnik, reditelj profesor Nikolina Radović,starija grupa, (nagrada za epizodnu ulogu na POK-u, nagrada za najbolju mušku ulogu Miloš Lazarević na Urban Festu)
  • 2007-2008 novogodišnja predstava Deda Mraz u penziji, autorski tekst starije grupe, reditelj profesor Nikolina Radović
  • 2008. predstava Trojanskog rata neće biti, starija grupa, reditelj profesor Nikolina Radović (učešće na POK-u)
  • 2008. predstava Orfej i Euridika, mlađa grupa,po autorskom tekstu Maše Roganović, reditelj profesor Dragana Aćimović

Dramska sekcija radi bez prekida, ponekad i vikendima. Igramo se, glumimo, recitujemo, a neki se čak i ozbiljno bave glumom (u amaterskim pozorištima Beograda). Iako u našoj školi nema pravog prostora za izvođenje, mi ipak igramo pred našim učenicima, čak i sami šijemo kostime. Nije nam teško, jer volimo to što radimo i nadamo se da će nam se uskoro osmehnuti sreća u obliku jedne male pozorišne bine.

IV GIMNAZIJA NA SVURF-u

PREDSTAVA “RODOLJUPCI” – IV GIMNAZIJA NA SVURF-u 2015.

Kao i poslednjih nekoliko godina, naša Škola je i 28. novembra 2015. učestvovala na Savsko-venačkom urban festu (SVURF-u) i još jednom podsetila na veliki talenat naših drugara. Članovi Dramske sekcije su izveli  komad Jovana Sterije Popovića pod nazivom “Rodoljupci”, u režiji profesorke Nikoline Radović, u već dobro poznatom Teatru 78. Pored članova porodica, našim mladim glumcima su podršku pružili i profesori i mnogobrojni đaci. Predstava je propraćena velikim oduševljenjem publike i gromoglasnim aplauzom na kraju.

Realizaciju i muziku pomogao je učenik Jovan Todorovski. Glumci: Stefan Uzunović IV/5, Uroš Mikić IV/4, Milan Pelivanović IV/2, Milić Perković II/6, Todor Mihajlović IV/3, Jovana Nikolić IV/5, Jovana Vićentijević IV/4, Mihajlo Đurić II/3, Jovana Ilić I/5 i Maksim Radović.

U punoj sali Teatra 78, glumcima naše Dramske sekcije je dodeljena treća nagrada SVURF-a za predstavu „Rodoljupci“ uz gromoglasan aplauz. Takođe, dvoje naših glumaca, Jovana Nikolić (IV-5) i Uroš Mikić (IV-4) osvojili su nagrade za najbolje pojedinačne uloge u čuvenom Sterijinom pozorišnom komadu.

 Čestitamo im na uspehu! 

 (Novinarska sekcija – Natalija Ljubotina IV/4 i Todor Mihajlović IV-3, fotografije, Uroš Mikić IV-4, tekst)

IV GIMNAZIJA NA SVURF-U 2014.

Poslednjeg dana novembra 2014. godine, u Teatru 78, tradicionalno je održan još jedan Savsko-venački urban fest (SVURF). Kao i prošle godine, profesorka Nikolina Radović  i članovi dramske sekcije, vredno su radili na predstavi kojom su prikazali našu školu u najboljem svetlu. Izvođenje je bilo zakazano za 17:00 h, a kada je IV gimnazija zvanično bila najavljena, sala se napunila. Sva mesta su bila popunjena, a pored drugara iz škole, podršku su im pružili i profesori, kao i neki bivši đaci. Već  od  prve scene  komada  „San letnje noći“, bilo je jasno da ćemo uživati. Tokom pažljivog gledanja, bilo je i mnogo smeha, a onda je usledio gromoglasan aplauz. Naša dramska sekcija je dokazala da ponovo zaslužuje prvo mesto, baš kao i prošle godine.  Zvanično  proglašenje  pobednika  će biti  krajem decembra, ali mi smo skoro sasvim sigurni da smo odbranili titulu najbolje predstave, koju je prošle godine osvojila „Predstava“, autorke Andree Stevanović (učenice bivšeg 4-4). Galeriju sa fotografijama možete pogledati …

Novinarska sekcija, Dejana Nikolić 3-5

 

“Tako mi shvatamo vlast”, jun 2014. godine

Dana 16. juna u Domu omladine, premijerno je izvedena predstava Tako mi shvatamo vlast. Autor teksta je Nikolina Radović, profesor, a režiser Nikola Isaković. Uloge su tumačili učenici Četvrte gimnazije. Predstava je odigrana pred punom dvoranom gde su učenici, prijatelji, nastavnici i roditelji mogli da pogledaju jednu pravu dramsku igru i osete sav entuzijazam i ljubav naših učenika prema pozorištu. Sav prihod od prodaje karata namenjen je humanitarnoj pomoći ugroženima od poplave.

Sa predstaveSa predstave !Predstava"
Sa predstave !Predstava"

Pripreme u garderobi

 

Teatar Četvrte gimnazije – UMETNIČKO VEČE